Dzisiaj jest Czwartek. 22 lutego 2018. Imieniny obchodzą Małgorzata, Nikifor, Piotr, Wiktor, Wiktoriusz, Wrócisław.
Zdrowe i smaczne ... PDF Drukuj Email

ZAJĘCIA NR 2 Z PROGRAMU EDUKACYJNEGO

„ZDROWE -NIETRUDNE”.

ROBIMY SMACZNE I ZDROWE KANAPKI!!!

W środę 10 stycznia 2018 roku przeprowadziłam wśród uczniów klasy III b drugie zajęcia z cyklu programu edukacyjnego „Zdrowe nietrudne”. Tym razem robiliśmy smaczne i zdrowe kanapki. Dzieci miały za zadanie przygotować zdrowe śniadanie z wykorzystaniem wafli ryżowych, które dostaliśmy w paczce od firmy KUPIEC -głównego sponsora programu „Zdrowe nietrudne”. Na zajęciach uczniowie przygotowali pyszne kanapki z w.w wafli z użyciem własnoręcznie wykonanych past, z dodatkiem wędlin, sera żółtego, warzyw, powideł, nuteli itp. .Podzieliłam klasę na 5 grup po 4 dzieci.
Akcesoriami potrzebnymi w każdej grupie do wykonania kanapek dzieci podzieliły się same.

Wszystkie dzieci miały przynieść na zajęcia :
-fartuszki
-ściereczkę lub ręcznik papierowy (nie musi być cały)
-nóż do krojenia ,
-sztućce (widelec, łyżka duża, łyżeczka mała i nóż do smarowania )

Każda grupa musiała mieć w wyposażeniu również :

-duża miska plastikowa lub szklana ,
-mała miska
-deska do krojenia

Poniżej prezentujemy przepisy na pastę jajeczną, pastę z tuńczyka oraz pastę warzywną.

Zachęcamy wszystkich do wypróbowania naszych przepisów! Uczniom z mojej klasy III b wszystko bardzo smakowało, a dodatkowo ile dało radości - takie własnoręczne przygotowanie past i kanapek!  Proszę popatrzeć na zamieszczone na dole artykułu zdjęcia a sami się przekonacie jak świetnie bawiliśmy się.  A przy tym powstały smaczne, zdrowe i kolorowe kanapki. Samo zdrowie i wcale nietrudne do wykonania !!!

Grupa 1.
Grupa 1 wykonała pastę jajeczną z koperkiem .
-4 jajka ugotowane na twardo
-1 cebula (średniej wielkości lub mała)
-1 mały jogurt naturalny
-pęczek koperku
-sól i pieprz oraz blender do utarcia wszystkiego na jednolitą pastę .
-masło do posmarowania wafli

Grupa 2 .
Grupa 2 wykonała pastę z tuńczyka .
-2 opakowanie tuńczyka w sosie własnym
-2 duże ogórki kiszone
- 2 duże łyżki kukurydzy z puszki
-1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-1 pęczek szczypiorku
-sól i pieprz
-blender do utarcia wszystkiego na jednolitą pastę .
-masło do posmarowania wafli

Grupa 3 .
Grupa 3 wykonała pastę warzywną .
-100 g ugotowanej kaszy gryczanej
-6-8 pomidorów suszonych w oliwie
-1 duża ugotowana marchewka
-kawałek ugotowanego selera
-1 cebula (mała)
-sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-blender do utarcia wszystkiego na jednolitą pastę.
-masło do posmarowania wafli

Grupa 4.
Grupa 4 wykonała kanapki z wafli z użyciem wędlin i sera żółtego ,oraz warzyw .
-masło do posmarowania wafli
-kilka plastrów żółtego sera
-kilka plasterków wędliny -kilka listków sałaty
-1 pomidor, 2 rzodkiewki ,
-1 pęczek szczypiorku
-może też być np. 1 ogórek kiszony , papryka np. .
-1 jajko ugotowane na twardo

Grupa 5.
Grupa 5 wykonała kanapki z wykorzystaniem wafli ale na słodko .
-1 nutella
-1 słoik dżemu czy powideł
-1 biały ser w kostce
-1 mały miód

SMACZNEGO !!!

opracowała: Katarzyna Gontarczyk

s1s2s3s4s5s6s7s8s9